ששת השלבים של תהליך טיפול בכעסים של NLPKIDZ
העצמה
ילד שפתר את הכעסים שלו לומד על עצמו למה הוא באמת מסוגל ורוכש כלים לניהול עצמי שיישארו איתו לכל החיים.
חיבור
תהליך הטיפול בכעסים מאפשר לילד לייצר חיבור בריא וזורם יותר עם בני המשפחה ועם חברים.
חופש
טיפול בכעסים יביא לילד את החוסן הנפשי ורגשי שהוא צריך כדי להנות מהרגע ולגדול להצלחה בחופשיות.
אודות טיפול בכעסים לילדים
נעים מאוד! שמי אמציה, מטפל NLP בהווה, וילד עם בעיות כעסים בעבר. תהליך הטיפול בכעסים שאני מעביר מתבסס על תהליכים פסיכולוגיים משיטות טיפוליות המשלבות NLP, CBT, מיינדפולנס, והתפתחות אישית. כשאני מדבר על "התהליך" אני לא מדבר על משהו ממוצא שלא נבדק. אני מדבר על התהליך הספציפי שעזר לי לפתור את הכעסים שלי, ושהיום עוזר לי לעזור להמון ילדים לפתור את הכעסים שלהם.
בגלל החיבור האישי שלי לעולם הזה. בגלל שהגעתי משם. החלטתי למקד את כל העשייה שלי בלעזור לילדים הסובלים מבעיות כעס. אני זוכר איך זה הרגיש. אני יודע ומאמין בכל ליבי שהשינוי אפשרי.
איך התהליך עובד?
תהליך הטיפול בכעסים מתחלק ל-6 שלבים:
-
היכרות
-
יצירת מוטיבציה לתהליך
-
טיפול ועיבוד חוויות טראומתיות שמובילים לחוסר יציבות רגשית
-
מתן כלים לחוסן וניהול רגשות
-
בניית זהות חדשה
-
איסוף הוכחות לשינוי וסיכום
פירוט שלבי התהליך לטיפול בכעסים
שלב ראשון - היכרות והתאמה: ללא השלב הזה אי אפשר להתקדם לשלבים הבאים. בשלב הזה אנחנו מוודאים שיש חיבור ביני לבין הילד. שהילד רוצה להמשיך להגיע. אי אפשר להכריח ילד לעבור שינוי. הרצון לשינוי צריך להגיע מעצמו. לפעמים (תלוי בגיל הילד), צריך להיות יצירתיים באופן שמציגים לו את התהליך כדי לייצר אצלו רצון להגיע למפגשים. בשיחה הראשונית שתהיה לנו, אחרי שאלמד מכם יותר על הילד שלכם, נחליט יחד איך נכון להציג לו את התהליך. רוב הילדים שישמעו "טיפול" יסרבו ללכת כי זה מדגיש להם שיש להם בעיה. אם נציג להם את זה בתור "אימון להצלחה" או "חוג להצלחה שילמד אותו להצליח בכל המטרות שלו" זה יכול להתפרש אחרת לגמרי.
שלב שני - יצירת מוטיבציה לתהליך: אחרי שהילד הסכים להגיע, ואחרי שנוצר חיבור ביני לבין הילד, הגיע הזמן לבנות איתו את המטרה של המפגשים. כן כן.. המטרה חייבת להיות של הילד ולא של ההורה. אבל אל תדאגו.. הילדים חכמים יותר מאיתנו. הם יודעים להגדיר את מה שהם באמת רוצים. שום ילד לא רוצה להפסיק לכעוס. הילד רוצה יותר חברים. אף ילד לא רוצה לחזק את החוסן שלו. הוא רוצה להצליח במשחק שהוא כ"כ אוהב. ונחשו מה?? כדי להצליח במשחק, וכדי להצליח חברתית.. אתם יודעים מה הילד יבין שהוא צריך לשפר? נכון.. את הכעסים שלו. וככה, דרך המטרות של הילד, נמצא את המוטיבציה שלו לעבור את התהליך לטיפול בכעסים.
אם אתם חושבים על זה, מה שאמרנו הוא נכון גם עבורנו. אתם לא באמת רוצים שהילד יפסיק לכעוס. אתם רוצים שהוא יפסיק לכעוס בזמנים הלא נכונים. אם מישהו בא לפגוע בו אתם כנראה תרצו שיצליח להתחבר לאגרסיביות שבו. אז מה שאתם באמת רוצים, זה שהוא יצליח בחיים ושיהיה לו טוב. ולכן, המטרה היא לא טיפול בכעסים. טיפול בכעסים היא דרך להשיג את המטרה.
ככה זה היה איתי.. במשך שנים שלחו אותי לטיפולים כדי לפתור את הבעיות שלי. אבל רק אחרי שהתחלתי להתאמן בקרב מגע ורציתי להיות הכי טוב, הבנתי שכדי להשיג את המטרה הזאת אני חייב לפתור את הכעסים שלי. ואז זה קרה. רק אז, כשהייתה לי מטרה משל עצמי, הייתי מוכן לעשות את כל מה שהייתי צריך כדי לפתור את הבעיה.
שלב שלישי - טיפול ועיבוד חוויות טראומתיות שמובילים לחוסר יציבות רגשית: יצא לי להיות פעם בפגישה עם יועצות בית ספר וילד שליוויתי. היועצת המליצה לו שכשהוא כועס, שינשום עמוק ויספור עד 20 כי להרגיע את עצמו. אין פלא שלא מצליחים לעזור לכ"כ הרבה ילדים.
כל האסטרטגיות האלו להרגעה עובדים כשהילד רוצה להרגע! באותו הרגע כשהילד כועס, הוא מאמין בלב שלם שהכעס מוצדק. הוא מרגיש שתוקפים אותו. הרגש הוא אמיתי לגמרי. לתת לו עוד כלים להרגעה לא ישנו שום דבר. הוא יודע להרגיע את עצמו. הוא פשוט לא רוצה. הוא מרגיש צורך לעמוד על שלו. הוא מרגיש מותקף.
אז מה אפשר לעשות? איך עוזרים לו? משנים את ה"רגע לפני". משנים את האופן שהוא מגיב לטריגרים. משנים את האופן שהוא מפרש איום. משנים את האמונות שיש לו על העולם ועל בני אדם. אבל יותר מכל זה, מעבדים את האירועים מן העבר שגרמו לו להגיב בצורה שהוא מגיב. כן כן.. אני מדבר על טראומות. לא כל טראומה היא אירוע לחימה. עבור ילדים, אירוע שילד זורק לו את הקלמר על הרצפה יכול להוביל לתגובה טראומתית. והתגובה הזאת יכולה להוביל לשינויים בתגובות הרגשיות שלו לאירועים.
זה החלק בתהליך שהילד מתחיל לחוות שינויים. הרגשות שלו משתנות. דברים שפעם הכעיסו אותו כבר לא יכעיסו אותו. הוא פתאום יתחיל לראות דברים אחרת. הוא ילמד להכיר את עצמו ואת העולם מזווית אחרת.
לא אשכח כשאני עברתי את התהליך הזה דרך טיפול NLP. זה היה רגע כלכך חזק בחיים שלי. ממש הרגשתי שהעבר שלי השתנה. זה לא עוד שיחה בין הילד והמטפל. מדובר בתהליך עמוק שמשנה דברים מבפנים.
שלב רביעי - מתן כלים לחוסן וניהול רגשות: זה השלב שרוב המטפלים עוצרים בו. וממש חבל. אז הילד כבר לא מגיב בכעסים. אז מה קורה עכשיו? אז זהו.. הכל חדש לו והוא לא יודע עדיין איך נכון להגיב.. בשלב הזה, אחרי ש"איפסנו את המערכת", אנחנו לומדים איך להגיב בכל סיטואציה בצורה מקדמת. אנחנו לומדים איך ליצור חברויות, איך לתקשר, איך להרגיש שמח יותר, איך לנהל את עצמנו. זה השלב בתהליך שהופך את זה למעצים לעתיד. הילד יוצא עם כלים שישרתו אותו להמשך חייו.
זה אחד הדברים שאני יותר גאה בהם בתהליכים שאני מעביר. החיבור של הצד הפרקטי וראייה לעתיד עם הטיפול בעבר. לרוב אפשר לחלק את המטפלים לכאלו שעובדים על העבר, וכאלו שבונים את העתיד (לרוב הם הקאוצ'רים). בתהליך שאני אישית עברתי חוויתי עד כמה זה קריטי לשלב בין מתן כלים לבין טיפול רגשי. זה מה שמאפשר לי להמשיך לצמוח עד היום. וככה אני רוצה לילדים שלכם. שימשיכו לצמוח גם אחרי שנסיים את התהליך שלנו.
שלב חמישי - בניית זהות חדשה: בשלב זה של התהליך אנחנו מסתכלים אל העתיד, שואלים את עצמנו, "איזה חיים אנחנו רוצים עבור עצמנו?". אחרי שאנחנו מחליטים איזה חיים אנחנו רוצים עבור עצמנו, אנחנו ממשיכים לשאלה הבאה "מי אני צריך להיות כדי להשיג את החיים האלו?". בשלב זה אנחנו מגדירים את סוג האדם שאנחנו צריכים להיות ומייצרים מוטיבציה לעתיד. זאת הדרך היחידה שהתהליךש עברנו תישאר ותחזיק מעמד. אם אנחנו לא מתקדמים אנחנו חוזרים אחורה.
ברגע שלילד יש שאיפות ותקווה לעתיד הוא אוטומטית מאושר יותר ומונע יותר להתפתח ולהשתפר. הוא ממשיך להבין יום יום שאם הוא רוצה להצליח להשיג את המטרות האלו הוא צריך להיות סוג של בן אדם. ונחשו מה כלול בסוג האדם הזה? ניחשתם נכון.. רוגע וחוסן נפשי. וככה, דרך המטרות לעתיד, דרך תהליך ההתפתחות אישית הבלתי נגמרת, הילד ממשיך להטמיע את השינויים שעבר בתהליך איתי.
שלב שישי - איסוף הוכחות להצלחה וסיכום: בשלב זה אנחנו אוספים מלא הוכחות. אנחנו ממש ממלאים לוח עם מלא הוכחות שמראות שהוא אדם רגוע ומוצלח. שלב זה נועד להוכיח לו שהתהליך עבד. למה זה חשוב? כי לכולם יש פעמים שהוא כועס.. אנחנו לא רוצים שהפעם שהוא יכעס יגרום לו לחשוב שכל מה שעשינו הלך לפח ולא עבד. במידה ויתחיל לחשוב שזה לא עבד, הוא יחזיר את עצמו אחורה. לכן, אנחנו רוצים לסכם את התהליך, להוכיח שהוא עבד, ולהכין את עצמנו אל הנפילות שיהיו. אנחנו רוצים שהילד יעזור את התהליך עם הציפיות הנכונות למציאות. אם הוא יצפה למשהו לא הגיוני, הוא יחזור אחורה לדפוסי עבר.
אני מקווה שאתם מצליחים להבין עכשיו למה אני כל-כך מתלהב מהתהליך הזה. הוא מקיף. הוא עובד. והוא מעצים. התהליך הזה לא רק יטפל בכעסים.. הוא משנה את החיים. לפחות ככה אני הרגשתי כשאני עברתי אותו.
אז מה עכשיו? עכשיו אתם מתאמים איתי שיחה כדי לראות אם התהליך הזה מתאים לילד שלכם.
מחפשים לוודא שזה באמת נכון עבורכם?
הדרך היחידה שתדעו אם הטיפול באמת יכול לעזור, היא דרך פגישת היכרות.
בפגישת ההיכרות תוכלו להרגיש ולהבין יותר איך ואם התהליך יכול לעזור לילד שלכם.
כדי שתוכלו להתחיל את התהליך ברוגע ובלי דאגות, פגישת ההיכרות היא חינמית וללא התחייבות.
רוצים פגישת היכרות? תקבעו שיחת התייעצות בכפתור הבא:
אודות אמציה פנסטרהיים
NLP TRAINER & MASTER PRACTITIONER | טיפול רגשי לילדים ברעננה
אמציה פנסטרהיים הינו מנחה ומטפל רגשי לילדים ברעננה בשיטת NLP ובעל הסמכה בדרגת NLP Trainer & Master Practitoner. בנוסף אל הנחיית ילדים, אמציה הינו המדריך הראשי של בית הספר לקרב מגע והגנה עצמית ברעננה ואחראי על תהליכי העצמה של מאות ילדים ונוער בשנה. המסע שהוביל את אמציה להתעסק בהנחיית ילדים הוא חלק גדול ובלתי נפרד ממה שמייחד את התהליך שהילדים עוברים עם אמציה. יש מטפלים שמתעסקים בתחום כי למדו את זה, ויש מטפלים שמתעסקים בתחום כי חוו את זה. את כל מה שאמציה מעביר הוא חווה על בשרו. אמציה כותב: ברכות על הגעה לדף זה! זה לא מובן מאליו. רוב ההורים פועלים בשיטת ה״יהיה בסדר״ ומכחישים.. הם מקוים שדברים יסתדרו. אבל לא אתם. אתם יוזמים ומחפשים לפעול לטובת הילד שלכם. בגלל שהוא ילד, הוא לא מבין כמה אתם משקיעים בשבילו עכשיו.. אז הרשו לי להיכנס לדמות של הילד שלכם בעתיד ולהודות לכם. כן כן.. אני הילד הזה שבילדות סבל.. מגיל צעיר ממש החלתי לגמגם. עד היום. בנוסף לגמגום, חוויתי בריונות מילולית ופיזית במשך שש שנים בתקופת היסודי. כל זה השפיע על המצב הרגשי שלי. היה אפשר לראות את זה במשקל שלי, ולחוות את זה דרך הכעסים שלי. ההורים שלי לא וויתרו.. ניסו מטפלים שונים ובשיטות שונות. כן.. אני הייתי הילד היקר הזה שדרש יותר אנרגיה, משאבים, וכסף מהאחים שלי. אבל ההורים שלי היום סבלנים. הם הבינו שזה תהליך. שלחו אותי לפסיכולוגים, קלינאיות תקשורת, קבוצות טיפול, וחוגים שונים. והיום, שנים אח״כ.. אני לא מפסיק להודות להורים שלי על כל ההשקעה שלהם. לכן הרשו לי להיות הילד שלכם מהעתיד.. הרשו לי להודות לכם במקומו. עם כל התסכול, בלבול, וכאב שבתהליך הזה. בסופו של דבר, בזכות ההתמדה ועקשנות שלכם, הצלחתם. בשם הילד שלכם, תודה! רוב המטפלים עושים את מה שהם עושים כי זה מרגש אותם לעזור לילדים. אני עושה את מה שאני עושה כי אני מבין את ההשפעה של זה. אני חוויתי על בשרי מה זה להיות הילד הכאוב. אני עושה את זה כי אני מבין שהילדים האלו בסכנה ומשהו חייב לקרות. אני עושה את זה כי אני מאמין שלכל ילד מגיע ילדות מאושרת. אני עושה את זה כי אני חוויתי על בשרי בתור ילד מלא שיטות טיפול שהיו מעולות בלקחת כסף מההורים שלי, אבל גרועות בלתת לי את מה שבאמת הייתי צריך. אני עושה את זה כי אני יודע שאיך שהילד שלכם גדל, מעצב את מי שיהיה בעתיד. אני עושה את זה כי באמת אכפת לי. אשמח לשוחח איתכם, לשמוע מכם, ולחשוב יחד על מה הכי נכון בשביל הילד שלכם. אני מזמין אתכם לתאם איתי שיחת ייעוץ ללא כל התחייבות. בשיחה אשמע מכם על מה שהילד שלכם חווה, ונחשוב יחד על מה יכול לעזור לו. במידה ונרגיש שנכון להגיע לפגישת היכרות, נקבע זאת. במידה ונמצא שעדיף לפעול בצורה אחרת, אציג זאת. אין לכם מה להפסיד (חוץ מאת ההזדמנות לעזור לילד שלכם). מחכה לשמוע מכם! אוהב ומעריך המון! אמציה
(נבדוק אפשרות לפגישת היכרות חינמית)
המלצה מאמא של ילד שעבר תהליך
כשאני ובעלי החלטנו לעבור לרעננה , הבן הגדול שלי היה בתחילת כיתה ה.
עברנו בעיקר בשבילו מכיוון שהוא עבר טלטלאות לא פשוטות והמצב היה נראה שרק הולך להידרדר...
עברנו עיר, בית ספר לילדים והמצב שלו רק הולך מדחי אל דחי, הוא הפך לילד אלים , עצבני ולעיתים דכאוני.
כיתה ו שוב עבר בית ספר והמצב היה כל כך מייאש, הוא הפסיק ללכת לבית הספר, לא היה קם מהמיטה והתחיל להיות גם אלים בבית אפילו כלפיי...
כמובן שכל אותו הזמן היינו בקשר עם פסיכולוגים, פסיכיאטרים ומלא אנשי מקצוע כאלו ואחרים (גם לרווחה ולקב"סית הגענו) בתקווה למצוא עזרה לילד שלי שהולך ונעלם לו...
את אמציה הכרתי כמאמן קרב מגע של הבן שלי שהוא היה הדמות היחידה באותו הזמן שהוא הפגין כלפיה כבוד.
יצא לי לדבר עם אמציה על המצב והבנתי שהוא מאמן NLP ורציתי שבני יילך אליו אך כל המטפלים דאז אמרו לי בשום פנים ואופן בגלל שפחדו שאם משהו ישתבש בטיפול אז ניקח לילד את המקום היחיד שעוד טוב לו.
כך עברו עוד כמה חודשים רק עם הידרדרות הבנתי שאני חייבת לקחת את הסיכון.
אני לא יודעת בדיוק מה היה בשיחות האלו , רק אני יודעת שתוך כמה חודשים קיבלתי את הבן שלי חזרה...
השינוי בבן שלי היה כל כך חד! ואמיתי!
היום הוא תלמיד חרוץ אהוב בכיתה, בן נפלא בוגר ורציני
אמציה- כל המציל נפש אחת כאילו הציל עולם מלא.
את העולם שלי היצלת , מעריכה מאוד!
חנה
איך מתחילים
להתחיל תהליך טיפול רגשי לילדים דורש אומץ. בשל המשמעות הרבה של הטיפול, הורים רבים רוצים להיות מאוד זהירים. לכן, חשוב לי שתדעו איך הכל עובד בכל שלב. הנה השלבים שעוברים כדי להתחיל תהליך טיפול NLP לילדים:
התקדמות בתהליך
אחרי שהילד מרגיש בנוח, הוא חוזר למפגשים נוספים כשבכל מפגש אנחנו עובדים יחד כדי לקדם אותו אל המטרה שלו. לאורך כל הדרך אנחנו חוזרים על המטרה שלנו ומוודאים שהילד מרגיש שהתהליך עוזר לו להתקדם למטרה.
קיום פגישת היכרות
בפגישת ההיכרות אתם מגיעים עם הילד למפגש משותף של כולנו יחד. הפגישה מתחיל בזה שאני מציג את עצמי ואת מה שאני עושה. אחרי שהילד מרגיש בנוח איתי, אני מבקש לשמוע ממנו מה הביא אותו לכאן ומה המטרה שלו מהתהליך. אתם נמצאים כדי לתת ביטחון לילד במפגש הראשון וכדי להכיר אותי יותר לעומק, ולא כדי לדבר במקום הילד:)
קיום שיחת ייעוץ בטלפון
בשלב הראשון חשוב לי להבין אתכם, את המצב, כדי שאוכל להציג לכם אם ואיך אני יכול לעזור לילד שלכם. ורק אחרי שאתם מרגישים בנוח וחושבים שזה יכול לעזור לכם, ממשיכים לתיאום שיחת היכרות.
זה באחריותנו.
לכל ילד מגיע לחוות ילדות מאושרת. והחוויה הזאת, היא באחריותנו. לצערנו, יותר מדי ילדים חווים כאב ותסכול במקום אושר ומימוש.
מה ההבדל בין ילד כועס לבין ילד שמח? מה ההבדל בין ילד עם חברים לבין ילד בלי חברים? מה ההבדל בין ילד עם חוסן לבין ילד ללא חוסן? האם אנחנו מעניקים לילדים שלנו את הכלים הרגשיים ומנטליים שהוא צריך כדי להצליח בחיים?
כל זה באחריותנו. ולא. אתם לא חייבים לעשות את זה לבד.
שאלות ותשובות חשובות
-
איך מגדירים הצלחה טיפוליתאני ממליץ לכם לצפות בסרטון שאני עונה על השאלה הזאת לעומק תוך כדי שאני מסביר איך תהליך עובד. אחרי הסרטון הזה תבינו בדיוק מה קורה במפגשים ואיך התהליך עובד!
-
איך אפשר לשכנע את הילד ללכת לטיפול
-
מה אורך התהליך ומספר המפגשים
-
כמה אמציה משתף את ההורים בתהליך ומידת ההתערבות של ההורים בתהליך
-
האם נכון לשלב ספורט בחוץ בתהליך הטיפולי