top of page

איך לטפל בהתפרצויות כעס וזעם אצל ילדים

איך אפשר לעזור לילדים הסובלים מהתקפי כעס וזעם? מה הכי יעזור להם? איזה טיפול יעזור להם להפסיק לכעוס? האם בכלל אפשר? למה ילדים כועסים? איך משחררים כעסים? אילו טיפולים יש לטיפול בכעסים? איך מוצאים את המטפל הכי מתאים לעזור לילד לטפל בכעס שלו?

 

אלו השאלות שאני רוצה לענות עליהם במאמר הזה.

טיפול בכעס וזעם לילדים

איכשהו היקום הוביל לכך שרוב הילדים שמגיעים אלי לקליניקה מגיעים בגלל בעיות של כעסים. הכעסים האלו מובילים לריבים במשפחה, התנגשויות ובעיות עם מורים בבית ספר, קשיים ביצירת חברויות חדשות, בעיות אלימות, ועוד המון.. אולי היקום מחזיר לי על הילדות שלי. אני הייתי ילד כועס. או לפחות ככה הסביבה הייתה מגדירה אותי. אם הייתם שואלים אותי, לא הייתי כועס. הייתי תוסכל.

 

אני זוכר כילד שניסו ללמד אותי אסטרטגיות להרגעה. לימדו אותי נשימות, ספירות, מחשבות חיוביות, ועוד הרבה. אבל בסופו של דבר, הכעס הופיע. מבחינתי, כל פעם שכעסתי, זה היה מוצדק.

 

זה נכון שאח״כ התחרטתי על הדברים שעשיתי מתוך כעס. אבל עדיין הרגשתי שהכעס עצמו היה מוצדק.

 

וכאן מתחילה הבעיה הראשונה. הורים, מורים, מדריכים, ומטפלים רבים, מנסים לגרום לילדים כועסים להפסיק לכעוס ע״י מתן כלים להרגעה. הילד יודע להרגע.. שימו לב שכשטוב לו, הוא לא כועס!

 

כשילדים כועסים יש לכך סיבה. כעס הוא מנגנון הגנה. כשאנחנו כועסים, אנחנו נהיים עוצמתיים יותר. אנחנו חזקים יותר. אנחנו מעזים יותר. אנחנו יכולים להילחם ולעמוד על שלנו. אתם לא רוצים שהילד שלכם יפסיק לכעוס. אם מישהו מנסה להזיק לו, אתם רוצים שיהיה לו את היכולת ליצרו אנרגיה מהירה כדי שיוכל להילחם ולעמוד על שלו.

 

אז איפה הבעיה? למה ילדים כועסים? הם כועסים כי הם מפרשים משהו כתקיפה. הם מרגישים צורך להגן על עצמם ולעמוד על שלהם.

 

תחשבו על עצמכם. כשאתם כועסים, למה אתם כועסים? וכשאתם לא כועסים, למה אתם לא כועסים?

 

ילדים עם בעיות של שליטה בכעסים אלו ילדים שחווים המון טריגרים שמכניסים אותם למצב מגננה. כשהם כועסים הם מרגישים צורך להגן על עצמם.

 

הנה כמה דוגמאות שיעזרו לכם לראות את זה מנקודת המבט של הילד:

 

הסיטואציה: אתם מטיילים כל המשפחה בגן חיות. הילד רואה מקום לקנות גלידה, ומבקש גלידה. אתם נענים בסירוב והילד נכנס להתקף כעס.

 

פיענוח הסיטואציה: במקום לשאול למה הילד כעס, צריך לשאול למה הילד פירש את זה כפגיעה. כמות הסיבות היא אין סופית. בדיוק כאן נכנס היכולת המקצועית של המטפל - לאתר את המקור לפרשנות המכעיסה.

 

יכול להיות שהילד מרגיש לא מספיק שווה, וכשהוא לא מקבל את מה שהוא רוצה, זה מאמת לו שהוא לא מספיק טוב. במקרה הזה, הכעס הוא הסימפטום של ערך עצמי נמוך ותחושת חולשה בעולם.

 

יכול להיות שהילד שמע אתכם אומרים לא בצורה (טונציה) שהחזירה אותו לזמן שהרביצו לו וכשהוא צעק לעזרה הוא שמע את המבוגר עונה באותה צורה מבלי שעזרו לו. במקרה הזה, הכעס הוא סימפטום לאירוע טראומתי. הילד קיבל ״פלאשבאק״ וה״לא״ שלכם היה הטריגר.

 

יכול להיות שהילד עבר שבוע קשה בבית ספר שניסה להתחבר עם חברים ולא הצליח. ואז, כשהוא הגיע למרחב הבטוח שלו, שללו רצון שלו. במקרה הזה, הכעס הוא סימפטום של תחושת חוסר אונים ובדידות.

 

עכשיו, תקראו שוב את הסיטואציות שהצגתי לכם, ותדמיינו שכשהילד חווה את הדברים שהובילו לכעס להיווצר, מישהו בא אליו ואומר לו ״תנשום עמוק, תספור עד 10, ותחשוב מחשבות חיוביות״. מה לדעתכם יקרה לילד? הוא יתעצבן עוד יותר. למה? כי לא מבינים אותו. במקום לעזור לו, משתיקים אותו.

 

כדי לעזור לילדים לפתור את הכעסים שלהם, צריך לטפל בשורש הבעיה ולא בסימפטום. הכעס הוא תמיד הסימפטום!

 

בטיפול בכעס שאני מעביר לילדים בקליניקה, הדבר הראשון שאני עושה איתם זה מסביר להם את מה שהסברתי לכם. ברגע שהם מבינים שיש משהו אחר שמפעיל את הכעס, זה מרגיע אותם. ברגע שהם שומעים שיש מישהו מבוגר שמבין אותם, שמבין שברגע שהם כועסים, זה מרגיש מוצדק, אם מתחילים להאמין שיש משהו לעשות לגבי זה.

 

כל עוד מנסים להרגיע את הילדים מבלי שמבינים בכלל מה קורה להם, הם מרגישים שאנחנו המבוגרים לא מבינים אותם, ולכן הם בחיים לא יאמינו שאפשר לעשות משהו כדי לשנות את זה.

 

רוב הטיפולים בכעס שיצא לי להעביר לילדים מצאנו שהכעס נוצר כתוצאה מהדברים הבאים:

 

1. טראומות עבר - הכעסים מופעלים כאשר דברים מחזירים אותם לחוויות קשות מן העבר (פלאשבק). כדי לטפל בזה צריך לעבור תהליך של עיבוד חוויות טראומתיות ושינוי של הלמידות ואמונות שפותחו כתוצאה מהאירוע הטראומתי.

2. פרשנות של חוסר צדק - לילד יש אמונות ותפיסה שאנשים באים נגדו. בכל דבר הוא יחפש איפה מנסים לפגוע בו. כדי לשנות את זה נדרש לבצע תהליך של עיצוב מחשבה, עיצוב אמונות, שינוי הרגלי חשיבה, פיתוח ביטחון עצמי, והעצמת ערך עצמי.

3. מידול - הילד מאמין שככה נכון להגיב כי ככה הוא רואה אנשים שהוא מעריץ מגיבים. הוא מעתיק התנהגות של מישהו אחר. כדי לשנות את זה יש צורך לעבור תהליך של יצירת חשיבה עצמאית, פיתוח זהות אישית של הילד, הבנת הכוונות החיוביות של האדם שאותו מידל, ויצירת הרגלים חדשים.

4. ביטחון עצמי נמוך - הילד לא מספיק אוהב ומעריך את עצמו. הוא לא בטוח ביכולות שלו. וכדי להתגבר את תחושת החולשה שחווה, הוא מתחבר לכעס - מה שמייצר אצלו תחושת עוצמה.

 

 

אילו טיפולים יש לטיפול בכעסים ואיך מוצאים את המטפל הכי מתאים לילד שלך?

 

יש המון סגנונות טיפול.

 

יש CBT לטיפול בכעסים, יש מיינדפולנס לילדים, יש טיפול באומנות לילדים, ועוד המון.. בתור מישהו שבילדותו היה הילד הכועס, מה שמצאתי על עצמי שהכי עזר לי זה טיפול NLP. השינוי שחוויתי היה יחסית מהיר בהשוואה לטיפולים אחרים. התהליך היה מדיד ויכולתי לראות את ההתקדמות. והוא כלל מה שעובד מהשיטות טיפול האחרות.

 

בגלל ש-NLP היא שיטת טיפול שמתמקדת ב״חקר ההצלחה״, ה-NLP אסף לתוכו אוסף של תהליכים ואסטרטגיות ממגוון שיטות טיפול אחרות כדי להביא למטופל את האפשרויות המגוונות ביותר ובהתאם לצרכים שלו.

 

 

הדבר החשוב ביותר בבחירת טיפול ומטפל זה למצוא את האדם שהילד מתחבר אליו. אם אין חיבור, הילד לא יסכים להיפתח ולעבור תהליך. יותר חשוב מסוג הטיפול, זה המטפל והניסיון שלו.

 

בינינו, גם אם הולכים למספר מטפלים באותה שיטה, בסופו של דבר כל מטפל יעשה משהו קצת שונה.

 

ולכן, מה שהכי חשוב, זה למצוא מטפל שהילד מתחבר אליו, שהוא סומך עליו, שמתמקד בעבודה עם ילדים, ושיש לו ניסיון עם סוג הבעיות שהילד חווה.

 

 

מה זה טיפול NLP רגשי לילדים ואיך זה יכול לעזור לילדים החווים התקפי כעס והתקפי זעם?

 

טיפול NLP לילדים הינו תהליך טיפולי של יצירת שינוי מחשבתי ורגשי. תהליך הטיפול הרגשי מוצא את מקור הבעיה שהילד חווה ויודע להעביר את הילד תהליך שיביא לשינוי בהרגלי המחשבות ורגשות. טיפול NLP לילדים הוא מעולה לילדים החווים התקפי זעם, התקפי כעס, חרדות, ביטחון עצמי נמוך, ערך עצמי נמוך, ותגובות רגשיות חריגות נוספות.

 

איך מודדים הצלחה טיפולים? איך נראה טיפול NLP לילדים? צפו בסרטונים הבאים כדי ללמוד יותר על טיפול בכעסים לילדים:

bottom of page