אם תדעו מראש מה הם הסיבות לכישלון של טיפולים, תוכלו לחסוך המון זמן וכסף. במקום לחכות ולקוות שטיפול רגשי לילדים יצליח, יהיה לכם מדדים ודרכים לבדוק האם הטיפול מצליח מבלי שתצטרכו לחכות ל״סוף״ התהליך.
אז למה טיפולים נכשלים? יש כמה סיבות. הסיבה הראשונה היא שלא הגדירו בכלל מה זה אומר להצליח בטיפול. אם אין מטרה מוגדרת לתהליך, אין איך למדוד את ההצלחה של התהליך.

אני לא אשכח שלפני כשנתיים, פנה אלי נער לטובת טיפול NLP. כשהוא נכנס לקליניקה והתיישב התחלתי עם השאלה הקבועה שלי ״אז מה הביא אותך לפה? מה המטרה של התהליך שלנו?״
הנער הוציא דף עם בעיות שהוא הגדיר מראש. הוא התחיל להקריא לי את כל מה שכתב בדף. הוא ממש כתב רשימה של כל הבעיות שהוא חשב שהיו לו בחיים.
אחרי שהוא סיים להקריא את כל מה שכתב בדף, הגבתי לו ״אני מבין שיש דברים שאתה לא אוהב.. אבל מה המטרה שלנו פה? מה אתה רוצה שיהיה במקום הדברים שאתה לא אוהב?
הוא ישב שם בשוק. הוא נכנס לחדר והיה בטוח שיהיו לו תשובות להכל. ואז הוא אמר ״בחיים לא חשבתי על זה..״
זה קורה לכולנו. אנחנו מוצאים תמיד את מה שלא טוב, אבל לא משקיעים זמן בלחשוב על מה אנחנו רוצים במקום הדבר שכביכול ״לא טוב״.
זה קורה גם בטיפולים. מאוד קל להתחיל תהליך טיפולי אחרי שמציגים ״בעיה״. אבל כמות התהליכים וטכניקות שהמטפל יכול להפעיל על כל בעיה היא אין סופית. הדרך היחידה שהמטפל יוכל לדעת מה נכון עבור המטופל זה ע״י הגדרת המטרה.
איך מגדירים מטרה? שואלים את השאלה הפשוטה אך כ״כ קשה - ״מה אתה רוצה שיהיה במקום מה שמפריע לך?״
אחרי שמגדירים מה רוצים במקום הבעיה, ממשיכים לחלק השני - הגדרת הוכחות להצלחה.
חייבים למצוא הוכחות להצלחה והוכחות להתקדמות. כן כן.. אסור להתחיל תהליך מבלי שמגדירים הוכחות להצלחה והוכחות להתקדמות. ללא ההוכחות האלו לא יהיה לנו שום דרך לדעת האם הטיפול מצליח או לא. ללא ההוכחות להתקדמות, לא יהיה למטופל מקור למוטיבציה! המוטיבציה בתהליך מגיע מההתקדמות! אם מטופל מרגיש שהוא לא מתקדם, הוא לא ישקיע את מה שצריך להשקיע כדי להצליח בתהליך!
אז מה השלב הראשון בלמנוע טיפול כושל? לוודא שיש מטרה שמוגדרת עם תוצאה מדידה והוכחות להתקדמות.
סיבה נוספת שטיפולים נכשלים, במיוחד אצל ילדים, היא שהמטרה היא לא של המטופל.
לפני כחצי שנה הגיע אלי נער בן 13. יום לפני הטיפול הראשון שלו קיימתי שיחה עם אבא שלו. כששאלתי את הנער מה הביא אותו לכאן ומה המטרה של התהליך, שמעתי אותו אומר מילה במילה את מה שאבא שלו אמר בטלפון. כאילו שהכינו אותו מראש. מיד הבנתי שהמטרה שהנער הציג הוא של אבא שלו ולא של הנער עצמו.
אי אפשר לעבוד עם מטרות של אנשים אחרים! כדי שטיפול יצליח, המטרה הטיפולית חייבת להיות של המטופל! לא של ההורים! אם הורים שולחים ילד לטיפול במטרה להוריד את רמת האגרסיביות שלו, אבל הילד לא חושב שזה חשוב בכלל, הוא לא ישקיע את מה שצריך להשקיע כדי להצליח בטיפול.
כדי שטיפול יצליח, המטרה הטיפולית חייבת להגיע מהמטופל ולא מההורים.
סיבה נוספת שטיפולים נכשלים היא כי מתמקדים בלהבין את הבעיה במקום לבנות את המצב הרצוי. לבני אדם נוח להתלונן ולדבר על מה שלא טוב. קשה לנו להתמקד בחשיבה אופטימית כשיש דברים שמפריעים לנו. גם מטפלים יכולים ליפול בזה ולהיכנס לשיח ארוך על הבעיות ועל כל הדברים הרעים. אגב, יש תהליכים טיפוליים שנועדו לזה.. הם מאפשרים לאדם לשפוך ולרוקן את כל מה שעובר עליו. אני מכבד ומעריך את האנשים שעובדים בשיטה הזאת, אך אני מעדיף לעבוד בשיטה שמתמקדת ביצירת מציאות חדשה וטובה יותר.
לסיכום, כדי לוודא שאתם מתחילים טיפול עם סיכוי הצלחה גבוה, וודאו שיש מטרה מוגדרת לתהליך, שיש הוכחות להצלחה, שיש הוכחות להתקדמות, שהמטרה היא של הילד, ושמתמקדים ביצירת מציאות טובה יותר ולא רק לשתף את מה שלא טוב.
מקווה שזה יעזור לכם.
אוהב ומעריך המון
אמציה
Comments